120 poze   31935 vizite

retete preparare mastic

Retete preparare mastic altoire
Reteta de ceara pentru altoirea pomilor fructiferi.

Ingrediente:
Reteta 1
800g colofoniu (sacaz);
400g ceara de albine;
300g seu sau untura;
180g spirt de 98 de grade;

Spirtul se foloseste dupa ce il filtrati printr o felie de paine – isi va pierde culoarea . Se fierb toate ingredientele, mai putin spirtul, pana se omogenizeaza. Spirtul se va adauga cand temperatura compozitiei va scadea sub 70 de grade , pentru a nu se evapora. Pasta obtinuta se va depozita intr un recipient care se va inchide f bine.

Retata 2

parafina(aia din care se fac lumanarile) 94%
bitum-3%
colofoniu (sacaz) -3%

Reteta 3
Si la aceasta reteta se adauga spirt pana se ajunge la vascozitatea dorita.

400 g rasina
200 g ceara de albine
100 g seu de oaie
90 ml spirt medicinal

Trebuie să ştim de la bun început că rănile provocate de altoire se ung cu mastic (ceară de altoit) care se prepară din: răşină (400 g), ceară de albine (200 g), seu de oaie (100 g), şi spirt medicinal (90 ml). Spirtul il folositi dup ace il filtrati printr-o felie de paine. Acestea se mărunţesc şi se pun într-un vas pe foc (fără spirt) , pentru fierbere şi omogenizare. După o oră de fierbere această compoziţie se răceşte şi se amestecă cu spirt, obţinându-se astfel un lichid vâscos. Până la altoire masticul se păstrează în sticle sau borcane iar la altoire se vasul cu ceara in apa calda
Alte Variante
Retete pentru mastic la rece:

a) 750 g sacaz+ 75 g seu +75 g ceara + 120 g spirt denaturat;
b) 830 g sacaz+ 30 g seu +15 g smoala +25 g cenusa + 90 g spirt denaturat;
c) 400 g sacaz+ 200 g ceara +100 g seu + 90 g spirt denaturat;
d) 615 g rasina+ 35 g seu +50 g smoala +25 g cenusa +40 g ceara+35 g ocru + 170 g spirt denaturat;
e) 20 g propolis + 30g ceara + 60 g sacaz+ 100 g terebentina ;
( din: Apicultura - ES 1950)

Preparare.Cantitatile prevazute pentru fiecare reteta -mai putin spirtul si ocru) se maruntesc si se amesteca intr-un vas care trebuie sa aiba o capacitate de 2 -3 ori mai mare decat cantitatea de mastic ce trebuie preparata si se pune la topit la foc domol.Dupa topire , ocru se adauga treptat amestecand cu o lopatica. Dupa topire se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca pana la aproximativ 50 gradeC dupa care se adauga spirtul industrial amestecand continuu pentru o buna omagenizare. Inainte de racirea completa de pune in cutii sau borcane care se pot inchide ermetic, in care se pastreaza pana la utilizare.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.