120 poze   9432 vizite

coccidioza

Iepurele - Coccidioza iepurelui

Agent etiologic: Iepurii de casa sunt parazitati de zece tipuri distincte de coccidii (genul Eimeria).
Dupa infectare,sporochistii se dechisteaza si elibereaza sporozoizi, acestia patrunzand si dezvoltandu-se in epiteliul intestinal (in general) sau in canalele hepatice.
Din punct de vedere clinic,coccidiozele evolueaza sub trei forme : intestinala, hepatica si otorinofaringiana.
Aproape ca nu exista iepure care sa nu aiba oochisti.
Un iepure poate trai sanatos toata viata lui,fara ca boala sa apara (desi agentul etiologic exista in corpul sau).
Coccidiozele izbucnesc in randul efectivelor,daca li se ofera urmatoarele sanse favorizatoare :
suprapopulare in crescatorii;
asternut umed ( de aceea mentionam la pagina despre custi ca nu este recomandata podeaua compacta , intrucat retine urina, favorizand aparitia bolilor);
lipsa ventilatiei in adapusturile inchise;
hranirea necorespunzatoare,deficitara;
zgomote puternice;
lotizari (repartizarea unui iepure bolnav intr-un lot sanatos);
microclimat necorespunzator (curenti de aer,stagnarea dejectiilor si temperaturi de peste 22 grade in adapost.
Factorii de mai sus sunt agresivi si determina o slabire a reactivitatii generale ,ceea ce conduce la o inmultire masiva a coccidiilor din organismul animalului.
Odata aparuta boala , aceasta trece de la un animal la altul prin oochistii din excremente ,acestia infestand furajele si a apa de baut.

Cum se manifesta boala ?
Boala apare de obicei la tinereul cunicul (cam in perioada intarcarii) si este consecinta unei infestari interne masive cu oochisti.

Simptome : In forma supraacuta fecalele devin lichide, cu aspect mucos si sunt eliminate mai frecvent. Abdomenul este permanent balonat si (din pricina diareei) iepurii slabesc foarte repede ,devenind casectici (scheletici).

Moartea survine dupa 9-10 zile de la infestare.

In forma acuta exista aceleasi simptome,dar mai atenuate. Boala evolueaza mai lent (14-15 zile). Spre sfarsitul evolutiei iepurii prezinta tulburari nervoase. Acestea sunt pricinuite de prezenta toxinelor in organism.

Forma cronica apare numai la iepurii mai in varsta de 4 luni si este mai putin grava. Se manifesta prin urinari frecvente, o usoara diaree si uneori chiar constipatie. La aceasta forma animalele se pot vindeca spontan.Contaminarea animalelor are loc pe cale bucală, prin ingerarea oochiştilor odată cu apa şi furajele infestate cu aceştia.
Condiţiile necorespunzătoare de igienă, umezeala, curenţii de aer rece, aglomeraţiile şi carenţele alimentare contribuie la apariţia şi menţinerea coccidiozei. Cel mai receptiv la îmbolnăvire este tineretul în vârstă de 16-40 zile, cu un maxim la 30 de zile.
Leziunile
Cadavrele iepurilor cu coccidioză prezintă semne de slăbire accentuată, balonament abdominal şi blană murdară pe trenul posterior din cauza diareii. La deschiderea cadavrului, în forma intestinală a coccidiozei se observă îngroşarea pereţilor intestinali, cu prezenţa de hemoragii, noduli şi puncte albicioase pe mucoasă. În forma hepatică se observă mărirea ficatului, cu noduli alb-gălbui, de mărimi variabile, care conţin colonii de coccidii.
Semnele care trădează coccidioza
Coccidioza intestinală evoluează supraacut, acut şi cronic. Forma supraacută este mai frecventă la iepurii de 2-3 săptămâni şi se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, slăbire şi moarte rapidă. Formele acută şi cronică se caracterizează prin tristeţe, inapetenţă, diaree apoasă cu strii de sânge, slăbire exagerată, deshidratare, sete exagerată şi moarte.
În forma hepatică, la simptomele digestive se adaugă icterul sau subicterul, ascita şi anemia (mucoasele au un aspect palid).
Diagnosticul se stabileşte pe baza semnelor clinice instalate la tineret şi se confirmă prin diagnostic de laborator ante şi postmortem, când se pun în evidenţă oochişti sau forme endogene ale coccidiilor. Diagnosticul diferenţial se face faţă de indigestia gastrică, enterocolite, jardioză, parazitoze digestive (helmintoze digestive sau cisticercoza hepatoperitoneală).
Cum prevenim apariţia şi răspândirea bolii
Extrem de importante sunt măsurile de igienă care constau din flambarea cuştilor pentru distrugerea oochiştilor. De asemenea, este necesară asigurarea unui microclimat corespunzător, precum şi folosirea de medicamente anticoccidiene.
Tratamentul sigur
Tratamentul se poate face cu medicamente anticoccidiene precum SULFACOCCIROM, soluţie buvabilă, asociat obligatoriu cu VITAMINA K3; SULFADIAROM şi AMPROLIUM 20%. Pentru a preveni instalarea rezistenţei la aceste medicamente, se recomandă rotaţia acestora la 1-2 ani.
În plus, este necesar ca la medicaţia specifică să se adăuge vitamino - terapie cu COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL ROMVAC 3 şi VITAMINA AD3E buvabilă şi de asemenea să se administreze soluţii de electroliţi, vitamine şi roburanţi care acţionează ca rehidratanţi şi tonice generale, ca de exemplu PERFUZOL.
dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale, SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009
- Coccidioza este o parazitoza care evolueaza clinic sub 3 forme: intestinala, hepatica si otorinofaringiana.
Coccidioza intestinala intalnita frecvent la tineret 1-3 luni evolueaza sub 3 forme: supraacut, acut si cronic. F. supraacuta ev repede 8-10 zile. Fecalele devin brusc lichide, cu aspect mucos si se elimina frecvent, abdomen balonat, slabire, poliuria(urinari frecvente) si polidipsia(bea frecvent apa) sunt prezente.
Forma acuta: aceleasi simptome ca mai sus, deshidratare rapida. Evolutie: 2 saptamani.
Forma cronica, intalnita la iepurii mai mari de 3 luni este mai putin grava. Poliurie, polidipsie, diaree usoara sau din contra constipatie. Animalul se poate vindeca spontan.
Coccidioza hepatica. Cei mai receptivi sunt iepurii de 2-4 luni. Evolueaza sub 2 forme: acuta si subacuta, diferenta dintre ele fiind doar timpul de evolutie(2-3 saptamani la cea acuta si 5-6 saptamani la cea subacuta). Simptome: slabire progresiva, scaderea apetitului, abdomen crescut in volum(datorita hipertrofiei ficatului), mucoasele devin palide, cu o tenta galbuie, diareea cu fecale fetide alterneaza cu constipatia.
Coccidioza otorinofaringiana (tuse, jetaj, etc)
Sursa acestui mic rezumat este tratatul: Parazitologie si boli parazitare, G.Darabus, S. Morariu, I. Oprescu, N. Mederle...toti dr. la Fac. de med. vet. Timisoara- Ar trebui sa i se faca un examen coproscopic, desi sunt greu de evidentiat oochistii(ouale). Tratamentul este variat. Se pot folosi: Coccex (apa de baut, 15 zile), Darvisul-T solutie(apa de baut, 14 zile), Ekeudron solutie(cu pipeta, oral, 8 zile), Sulfaquinoxalin(apa de baut sau furaj, 12 zile). Dozele nu le stiu ca nu sunt scrise in cartea amintita mai devreme. Nu am scris substanta activa ci doar denumirile comerciale. Sper sa va ajute informatiile!


Coccidioza la iepure

Coccidiile, (Coccidia) parazitează şi vertebratele. Iniţial, ca sporozoizi, ele sunt vermiforme şi pătrund astfel în celulele gazdelor, rotunjindu-se aici şi devenind formaţiuni sferice. Prin oochiştii eliminaţi în mediul exterior, are loc infestarea mediului – grajd ori păşune – şi contaminarea celorlalte animale. Multe coccidii sunt spaima crescătorilor de animale, deoarece provoacă coccidioza, precum: coccidiozele ficatului şi intestinului iepurilor, coccidioza intestinală a găinilor, curcanilor şi fazanilor, coccidioza renală a gâştelor, coccidiozele bovinelor, oilor, caprelor şi porcinelor. Prin limitarea timpurie a schizogoniei infecţiile slabe sunt nevătămătoare. Îmbolnăviri periculoase apar doar în cazul în care, din cauza insalubrităţii grajdurilor oochiştii, care conţin spori şi sunt eliminaţi cu excrementele, sunt înghiţiţi din nou o dată cu nutreţul, producându-se astfel permanente reinfestări.
Agent etiologic: Iepurii de casa sunt parazitati de zece tipuri distincte de coccidii (genul Eimeria).
Dupa infectare,sporochistii se dechisteaza si elibereaza sporozoizi, acestia patrunzand si dezvoltandu-se in epiteliul intestinal (in general) sau in canalele hepatice. Din punct de vedere clinic,coccidiozele evolueaza sub trei forme : intestinala, hepatica si otorinofaringiana. Aproape ca nu exista iepure care sa nu aiba oochisti. Un iepure poate trai sanatos toata viata lui,fara ca boala sa apara (desi agentul etiologic exista in corpul sau).
Coccidiozele izbucnesc in randul efectivelor,daca li se ofera urmatoarele sanse favorizatoare :
suprapopulare in crescatorii; asternut umed ( de aceea mentionam la pagina despre custi ca nu este recomandata podeaua compacta , intrucat retine urina, favorizand aparitia bolilor); lipsa ventilatiei in adapusturile inchise; hranirea necorespunzatoare,deficitara; zgomote puternice; lotizari (repartizarea unui iepure bolnav intr-un lot sanatos); microclimat necorespunzator (curenti de aer,stagnarea dejectiilor si temperaturi de peste 22 grade in adapost. Factorii de mai sus sunt agresivi si determina o slabire a reactivitatii generale ,ceea ce conduce la o inmultire masiva a coccidiilor din organismul animalului. Odata aparuta boala , aceasta trece de la un animal la altul prin oochistii din excremente ,acestia infestand furajele si a apa de baut.

Cum se manifesta boala ?
Boala apare de obicei la tinereul cunicul (cam in perioada intarcarii) si este consecinta unei infestari interne masive cu oochisti.
Simptome : In forma supraacuta fecalele devin lichide, cu aspect mucos si sunt eliminate mai frecvent. Abdomenul este permanent balonat si (din pricina diareei) iepurii slabesc foarte repede ,devenind casectici (scheletici).
Moartea survine dupa 9-10 zile de la infestare.
In forma acuta exista aceleasi simptome,dar mai atenuate. Boala evolueaza mai lent (14-15 zile). Spre sfarsitul evolutiei iepurii prezinta tulburari nervoase. Acestea sunt pricinuite de prezenta toxinelor in organism.
Forma cronica apare numai la iepurii mai in varsta de 4 luni si este mai putin grava. Se manifesta prin urinari frecvente, o usoara diaree si uneori chiar constipatie. La aceasta forma animalele se pot vindeca spontan.
Coccidiozele constituie un factor major pentru pierderile de efective de iepuri, cu precadere pana la varsta de 3 luni; dupa aceasta varsta, datorita infestatiilor repetate, indivizii capata imunitate. In functie de localizare sunt:
Coccidioza intestinala intalnita frecvent la tineret 1-3 luni evolueaza sub 3 forme: supraacut, acut si cronic. F. supraacuta ev repede 8-10 zile. Fecalele devin brusc lichide, cu aspect mucos si se elimina frecvent, abdomen balonat, slabire, poliuria(urinari frecvente) si polidipsia(bea frecvent apa) sunt prezente.
Forma acuta: aceleasi simptome ca mai sus, deshidratare rapida. Evolutie: 2 saptamani.
Forma cronica, intalnita la iepurii mai mari de 3 luni este mai putin grava. Poliurie, polidipsie, diaree usoara sau din contra constipatie. Animalul se poate vindeca spontan.
Coccidioza hepatica. Cei mai receptivi sunt iepurii de 2-4 luni. Evolueaza sub 2 forme: acuta si subacuta, diferenta dintre ele fiind doar timpul de evolutie(2-3 saptamani la cea acuta si 5-6 saptamani la cea subacuta). Simptome: slabire progresiva, scaderea apetitului, abdomen crescut in volum(datorita hipertrofiei ficatului), mucoasele devin palide, cu o tenta galbuie, diareea cu fecale fetide alterneaza cu constipatia.
Coccidioza otorinofaringiana (tuse, jetaj, etc)
Pentru prevenirea ccocidiozellor se fac tratamente profilactice, iar tineretul se va tine in custi cu podea din gratar, pentru a nu veni in contact cu fecalele, care constituie principala sursa de infestare. Pentru tratamenul coccidiozelor intestinale se poate folosi cu bune rezultate Coccistop S, pentru cele hepatice se recomanda Amprol sau Monesin, ( desi coccidiozele hepatice sunt foarte greu de tratat ) iar la coccidioza otorinofaringiana se poate folosi Avatec.

Bolile apar datorita factorilor de natura parazitara, bacteriana, infectioasa, dar sunt si boli de nutritie si metabolism care apar datorita carentelor majore acumulate in timp.

1.Parazitoze
-coccidiozele in functie de localizare sunt: intestinale, hepatice si otorinofaringiene si constituie un factor major pentru pierderile de efective, cel putin pana la varsta de 3 luni; dupa aceasta varsta datorita infestatiilor repetate, indivizii capata imunitate.
Pentru prevenire se fac tratamente profilactice, iar tineretul se va tine in custi cu podea din gratar, pentru a veni in contact cu fecalele, care constituie pincipala sursa de infectie.
Pentru tratamentul coccidiozelor intestinale se poate folosi cu bune rezultate Coccistop S; cocidioze hepatice(sunt foarte greu de tratat)-amprol, monesin, iar la coccidioza otorinofaringiana se poate folosi Avatec;
-nematodoze (diferite specii de viemi cu localizare in stomac, intestinele subtire si gros)-se poate folosi produse pe baza de albendazol;
-trematodoze(tenii)-infestatia se produce datorita consumului de fan infestat cu oua de tenii (ouale provin de la carnivore-caini, pisici).Ouale de tenii cu care au fost infestati iepuri se dezvolta si ajung in stadiu de larva; nu exista tratament pentru boala produsa de aceasta infestatie (cisticercoza) si nu se transmite de la un individ la altul. Combaterea se realizeaza prin impiedicarea contactului direct intre carnivore si furajele cu care sunt hraniti iepurii;
-raia auriculara-este o boala care apare in general in faza de ingrasare si poate cauza pierderi importante, mai ales daca este afectata urechea medie (intervin pierderi de echilibru si tot felul de simptome nervoase). Tratamentul se poate face foarte usor cu Ivomec, administrarea facandu-se atat locala (ureche dupa curatare), dar se va face si injectabil (simultan cu administrarea locala).


Cele mai indicate pentru iepuri sunt furajele granulate, deoarece nu contin praf care irita mucoasa nazala si pot contribui la agravarea unor boli (daca sunt purtatori), precum pasteureloza.
Se pot face si furaje negranulate, respectand parametrii furajului, dar sunt destul de greu de realizat, deoarece solicita un grad inalt de tehnicitate; impedimentul major reprezentand printre altele si praful, iar ingestia de hrana este mai redusa decat la cel granulat. Pentru testarea furajului negranulat pe un anumit lot, se poate folosi un lot martor(de aceeasi varsta cu lotul testat) care sa fie hranit cu furaj granulat si se vor compara rezultatele obtinute cu cele doua loturi.
Un factor major de care trebuie tinut cont este echilibrul intre CB si PB, astfel ( celuloza bruta si proteina bruta):
-PB mai mic de 16% si CB mai mic de 12%- risc de diaree;
-PB mai mic de 16% si CB 12-15%- productie scazuta, dar securitate ridicata pentru diaree;
-PB>18% si CB 12-15%- risc de diaree;
-PB>18% si CB mai mic de 12%- diaree in majoritatea cazurilor;
-PB16-18% si CB 12-15%- reteta ideala pentru productie intensiva.
O nutritie deficitara poate favoriza aparitia de boli de natura parazitara, bacteriana, sau infectioasa, datorita carentelor ce apar.
In general iepuri valorifica destul de bine o gama larga de furaje, dar cele mai bune rezultate se obtin daca se utilizeaza furaje combinate complete, cerintele in energie metabolizanta(EM), proteina bruta(PB), aminoacizi (lizina, metionina, cistina, argina, triptofan), celuloza bruta(CB) si grasimi brute(GB) ar fi :
-tineret 4-12 saptamani-EM 2400 kcal/kg; PB 15%,;lizina 0,6%, argina 0,9%,triptofan 0,18% metionina+cistina 0,5%;CB 14%; GB 3%;
-femele in lactatie- EM 2600 kcal/kg; PB 18%; lizina 0,75%, argina 0,8%,triptofan 0,22% metionina+cistina 0,6%;CB 12%;GB 5%;
-femele gestante si reproducatori- EM 2400 kcal/kg; PB 15%,;lizina 0,6%, argina 0,9%,triptofan 0,18% metionina+cistina 0,5%;CB 14%; GB 3%;
Deoarece furajarea diferentiata este mai greu de realizat, se poate folosi furaj unic pentru toate categoriile mentionate :
- EM 2400 kcal/kg; PB 17%,;lizina 0,7%, argina 0,9%,triptofan 0,2% metionina+cistina 0,6%;CB 14%; GB 3%.


x

Medicamentatie iepuri

Boala ( simtome ) Tratament

Coccidioza Toltazuril ( substanta activa ) – foarte puternic
Baycox
Sulfachinoxalina
Sulfadiazina
Sulfadimidina
Salinomicina
Diclazuril
Robenidin
Coccitostop + oxitetraciclina
Gelliprim Orale
EKODIÁR®
ESB3
Sulfacoccirom
Sulfaquinoxalin
Sulfadiarom
Sulfavet
Coccex
Darvisul-T
Ekeudron
Hemoragii dupa coccodioze Vitamina K asociat cu coccidiostatice
Boala hemoragica ( Septicemia virala, RHD ) Cunipravac (Cunipravac-RHD) –Restrictii din ziua a 15-a de gestatie. (are efect un an de zile)
Mixohemovirovac – Restrictii din ziua a 15-a de gestatie
Mixohemoragivac
Colibaciloza Enrofloxacina
Salmonelloza ( complicatii gastro. ) Enrofloxacina
Mixomatoză Mixohipra-H
Mixohemoragivac
Endo si ectoparaziti Ivermectina (tratament intern, injectabil subcutanat)
Albendazol (tratament extern, peros).
Raia auriculara
Scabia Evomec (s.a. Ivermectina) + ulei comestibil
Ulei camforat ( dezinfectat custile )
solutie de Butox cu Vazelina (dezinfectat custile )
Romavermectină B1 - (Romvac Bucuresti) - prin metoda „spot-on“(percutanat)
Raceala Colistina
Doxicilina
Rani deschise Neocaf spray
Asocilin + apa oxigenata
Mibazon + apa oxigenata
Tetraciclina simpla – este totusi cea mai slaba + apa oxigenata
Diareea atipica Otet de mere
Frunze de stejar
Frunze de salcam
Vitamine Vitamm 2
Promotor
Vitaminizare Sare bulgari + o bucata BCA
Provimi ( furaj medicamentos )
Dezinfectie custi Cloramina efervescent
Pasteureloza sau Septicemia Hemoragica Penstrep injectabil + antiinflamator (Dexametazona),
Eritrom,
Galimicin,
Streptomicina,
Enrofloxacina,
Neomicina,
Tetraciclina,
Cloramfenicol.
( Nu se fac tratamente preventive )

Rodentioza
Stafilococoza
Dermatomicoze Clotrimazol ( Canesten )
Enikomazol ( Inaverol )
Griseofluvin ( Licoden M )
Ketokonazol ( Nizarol )
Plagi
Infectii
Stomatite Oxivet ( oxitetraciclina)
Terramycin ( oxitetraciclina )
Rani, Plagi
Pododermatite - Afectiuni podale Negerol
Neocaf - sparay
Afectiuni ale ochilor Ceai de musetel + Gentamicina picaturi
Balonari Enteroguard - cate o pastila pe zi timp de 5 zile, incepand cu varsta de 3-4 saptamani.
Colitrim
Otet de mere - 15 ml otet de mere la 1 l de apa
Stranut nealergic Colitrim
Doxivit
Enrofloxacina
Buvabil - este mai usor de administrat iar injectabil isi face efectul mai repede.
Colistina
Doxicilina
Stranut alergic - fara tratament -
Polivit

A
Afectiuni hepatice si bacterii Enrofloxacina
Raceala Doxivit+Colitrim+CPB (Complex Polivitaminic Buvabil)Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.